Denna artikel är en annons

150 nya lägenheter i Smygehamn

TrelleborgsHem storsatsar i Smygehamn och har inte mindre än fyra olika projekt på gång i fiskeläget vid kusten med närhet till både hav och natur. Projekteringen pågår för fullt och först ut är byggnationen på Julgransodlingen tätt följd av utvecklingen vid Netzéns väg.

Julgransodlingen är ett spännande projekt norr om Smygehus Havsbad med 58 lägenheter på den f.d. granodlingen. Projekteringen är i full gång och till sommaren 2021 är det tänkt att området ska börja bebyggas med nya bostäder i form av marklägenheter som har en planerad inflyttning under hösten året därpå. Tanken är att det ska bli både enplans radhus och lägenhetshus i två plan med lägenheter på båda våningarna. Det är även tänkt att skogen ska bevaras i så stor utsträckning som möjligt. ”Vi ser en tydlig trend att fler och fler vill bosätta sig en bit utanför staden i lugna och trygga områden. Särskilt barnfamiljer söker sig gärna till dessa uppväxtmiljöer och då är Smygehamn så klart perfekt. Samtidigt som du bara har en kort resa in till Trelleborg har du närheten till både havet och naturen alldeles inpå knuten” säger Pia Jönsson, vd för TrelleborgsHem.

Bara ett stenkast från Julgransodlingen ligger Netzéns väg. Denna tomt planeras för att bebyggas med småhus i form av parhus i ett till två plan. ”Det är extra roligt att kunna erbjuda småhus då fler och fler söker just den typen av hyresrätt”, fortsätter Pia. Projektet på Netzéns väg startar upp under hösten 2021 med en planerad inflyttning under våren 2023.

Under våren 2024 startar det tredje projektet i Smygehamn, det är kv. Mjälan som är en liten tomt alldeles intill parken och som är tänkt att stå färdig våren 2025. ”Mjälan är ett litet specialprojekt där vi tänkt oss fånga det skånska arkitekturspråket i form av en modern trelängad skånegård, troligen med tre bostäder i varje länga” berättar Pia och fortsätter, ”det är ett alldeles fantastiskt läge, bara ett stenkast från havet.”

Sist ut av projekten är en förtätning intill Smygehem som är tänkt att påbörjas under våren 2025 med en planerad inflyttning vintern 2026. ”Just nu räknar vi på cirka 40 nya hyreslägenheter på denna tomt. Det är tänkt att bli ett modernt trygghetsboende för seniorer med egna mindre, yteffektiva lägenheter samt generösa ytor för socialt umgänge. Vi tittar även över möjligheten att integrera någon form av aktivitetsfunktion i konceptet”, avslutar Pia.

Historia och fakta om Smygehamn

• Smygehamn har sitt ursprung i fiskeläget Smyge, känt sedan 1500-talet.
• Sveriges sydligaste udde Smygehuk är belägen strax väster om Smygehamn och är Trelleborgs mest besökta turistmål.
• Mellan hamnen och köpmansmagasinet finns en gammal kalkugn. Fler av dessa kupolugnar finns att beskåda en dryg kilometer norrut, öster om Östra Torps by. Kakelugnarna är i dag registrerade som fornlämningar.
• Bebyggelsen i Smygehamn utgörs av småhus uppförda mellan 1800-talet och 2000-talet.
• I Smygehamn finns förskola, skola, äldreomsorg och livsmedelsbutik. Men det kan även nämnas restaurang, hotell, gym och pizzeria.
• Smygehamn trafikeras av regionbuss mellan Trelleborg och Ystad.
• I Smygehamn bor knappt 1 300 invånare.
• 45 procent av befolkningen är mellan 20 och 64 år. 32 procent är 65 år eller äldre och 23 procent är mellan 0 och 19 år. 
Källa: Trelleborgs kommuns ”Översiktsplan för orter och landsbygd 2028” samt TrelleborgsHems egna uppgifter.

”Vi har många spännande projekt på gång runt om i hela kommunen”

– Trelleborg är en stad i förändring, säger Pia Jönsson, vd för AB TrelleborgsHem. Just nu har vi många olika, stora planer i Trelleborg. Samtidigt som vi kommer att starta upp flera nyproduktionsprojekt pågår flytten av hamnen och utvecklingen av Kuststad 2025 kommer att bli oerhört spännande.

TrelleborgsHem har en offensiv plan framåt som innebär att man ska byggstarta 450 bostäder fram till 2022. Planeringen pågår för fullt och några projekt är redan i gång.

W-Fröhuset

På centralt läge intill Badhuset och Axel Ebbes konsthall planeras den gamla byggnaden, från 1898, att omvandlas till bostäder. Dessutom ska fastigheten kompletteras med en nyproducerad byggnad på samma tomt. På innergården är ambitionen att skapa en café- och restaurangkänsla. Projektet som ska ge 18–20 hyresrätter väntas vara klart hösten 2022.

Kvarteret Sparven

I kvarteret Sparven, strax väster om Trelleborg AB:s huvudkontor kommer de båda nyproducerade flerfamiljshusen att få sällskap av ytterligare två hus. På tomten planeras ytterligare ett 70-tal nya lägenheter i olika storlekar, några i etage. Bostäderna beräknas vara färdiga för inflyttning under våren 2023.

Guldkant på äldre dagar

I utkanten av stadskärnan planeras det för egna lägenheter i ett modernt livsstilsboende för äldre med fokus på omtanke, kultur och aktivitet och stora sociala ytor för gemenskap. Guldkanten, som är namnet på boendet, kommer eventuellt även att ha någon form av aktivitetsfunktion på plats. Inflyttning är planerad hösten 2022.

Kv. Malörten

På barnvänliga Malörten med närhet till både stora grönytor och vackra vyer samt helt nya moderna lekplatser är byggnationen redan i  gång med 102 nya hyresrätter. Första etappen planeras vara färdig för inflyttning hösten 2022.

Fräcka vinds­lägenheter i Kv. Herkules

Mitt på Trelleborgs gågata är projektet redan i gång med att bygga om vindarna till fräcka lägenheter. Hög standard och några med panoramavy över hamnen Planerad inflyttning hösten 2021.

Kvarteret Stuckatören

På en nyligen lagakraftvunnen detaljplan kommer byggnationen utmed Engelbrektsgatan i Trelleborg att påbörjas våren 2021. Fyrvåningshuset med totalt 46 lägenheter kommer främst att erbjuda ettor och tvåor när det planeras vara inflyttningsklart sommaren 2022.

”Vi har lägenheter för alla, i livets alla skeden och just nu har vi många spännande projekt runt omkring i hela kommunen”, säger Pia Jönsson, vd för TrelleborgsHem.