Denna artikel är en annons

Det blir en spektakulär toppmodern byggnad med en arkitektur som verkligen sticker ut. En publik mötesplats som alla, både besökare och invånare kan ta del av och glädjas åt.

Ett framtida landmärke med panoramavy mot havet

Hemsös engagemang i Trelleborgs stadsutveckling tog fart för två år sedan. Då förvärvades tre fastigheter i det centrala kvarteret Herkules. Nu närmast på tur står bygget av Trelleborgs högsta hus, en kombinerad hotell- och stadshusbyggnad med panoramavy mot havet. Ett framtida landmärke.

Sedan ett tiotal år tillbaka ingår Trelleborgs polishus i Hemsös landsomfattande fastighetsportfölj. Men det var bara en ringa början. Ambitionen är att fortsätta växa i Trelleborg med fokus på samhällsfastigheter.

– Vi är verkligen glada över att nu på allvar kunna bidra till Trelleborgs stadsutveckling. Vi ser en stor utvecklingspotential i de fastigheter vi förvärvat i citykärnan och som vi nu dessutom till viss del hunnit bygga om och förädla, säger Robert Cardell, projektutvecklare på Hemsö.

Det handlar om en välkänd handelsfastighet i citykärnan som tidigare bland annat hyst Åhléns och Sparbanken syd. Byggnaden har nu byggts om och förädlats och är redan inflyttad och färdig. Det gäller H&M:s butikslokal utefter gågatan samt kontorslokaler för Region Skåne och Trelleborgs kommun.

I förvärvet ingick även Thelinska magasinet samt en byggrätt för en multifunktionell fastighet. Här planerar Hemsö att bygga en ny toppmodern hotell- och stadshusbyggnad på 16 våningar. Tanken är att den ska kopplas ihop med det gamla magasinshuset och den ombyggda handelsfastigheten.

– Det blir en spektakulär toppmodern byggnad med en arkitektur som verkligen sticker ut. En publik mötesplats som alla, både besökare och invånare kan ta del av och glädjas åt. Och vi själva är oerhört stolta över att ha fått möjligheten att skapa något som blir ett framtida landmärke för Trelleborg, säger Robert Cardell. 

Bottenplanet blir gemensam för hotellet och kommunen med lobby, reception restaurang och bar. Följande tre våningar blir kontor för kommunen. Hotellet får 132 hotellrum, flertalet med havsutsikt. På våning tio planeras publika ytor med SPA, pool, jacuzzi, bastu, behandlingsrum och gym samt en takterrass. Våning fjorton kommer att inrymma en skybar med takterrass

– Vår förhoppning är att bygget ska gå i gång 2021 och färdigställas under 2024. Men våra planer för Trelleborg slutar inte där, betonar Robert Cardell.

En grundskola med Internationella Engelska Skolan som hyresgäst har bygg­startat i Fagerängen. Inför höstterminen 2022 ska bygget, som även innehåller en förskola, vara inflyttningsklart.

En grundskola med 700 elever F-9 med Internationella Engelska Skolan som hyresgäst, har redan byggstartat i Fagerängen. Bygget inkluderar en förskola för 160 barn. Inför höstterminen 2022 ska allt vara inflyttningsklart.

Grundskolan kompletteras med en ny idrottsanläggning, två fullstora hallar, med inriktning på friidrott. Avsikten är att den ska hyras av Trelleborgs kommun. Anläggningen byggs mellan den nya skolan och kommunala Pilevallsskolan och kommer att användas av båda skolorna.

Fastigheterna kommer för övrigt att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver med målsättning om Miljöbyggnad Guld avseende energianvändning.

– Vi vill med de här och kommande projekt följa med i den fortsatta stadsutvecklingen. Trelleborg har ett fantastiskt läge i regionen och när staden nu öppnas upp mot havet, ser vi framför oss en spännande framtidskommun att räkna med. Här vill vi vara med och bidra med kvalitetsbyggnader för samhällsservice.

Fakta Hemsö

• Är Sveriges ledande ägare av samhällsfastigheter.
• Förvaltar och utvecklar fastigheter med verksamhetsanpassade lokaler för äldreboende, utbildning, vård och rättsväsende.
• Har 381 fastigheter i Sverige, Finland och Tyskland. Hyresgästerna utgörs till största del av stat, kommun, och region, men även av privata företag med skatte­finansierad verksamhet.