Denna artikel är en annons

Som i alla OBOS projekt finns även i BRF Grönskan i Västra Grästorp ett stort miljöfokus, en vilja att bidra till att de boende ska kunna leva och bo så miljösmart och energieffektivt som möjligt. Projektet har tagits fram i samarbete med arkitekter från PE.

Här planeras för en fin blandning av boenden. To­talt 21 bostäder fördelade på fyra huslängor.

Nybyggda radhus och lägenheter i ett grönt och härligt kvarter

I Trelleborgs norra stadsdelar, i utvecklingsområdet Västra Gränstorp närmare bestämt, planerar just nu bostadsutvecklaren OBOS för ett nytt kvarter med en kombination av boendeformer, både lägenheter och radhus.

– Vi har tidigare byggt i Trelleborgs kommun men det här är vårt första projekt i staden och absolut inte det sista. Vår strategi är att långsiktigt bidra med våra koncept i den spännande stadsutveckling som Trelleborg är på väg in i, säger projektutvecklaren Eva Dahlgren.

Det nu aktuella projektet är resultatet av en marknadsanvisningstävling som OBOS vann 2019 tillsammans med arkitekter från PE. Kvarteret får en stadsmässig bebyggelse som präglas av en trivsam och varm småskalighet, till viss del med anknytning till traditionella skånelängor.

– Det är ett perfekt läge i staden, nära till skolor och alldaglig service, nära till naturen samtidigt med cykelavstånd till centrum. Här planerar vi för en fin blandning av boenden. Totalt 21 bostäder fördelade på fyra huslängor som ramar in en grön och härlig innergård, säger Eva Dahlgren.

Två av längorna blir radhus i två våningar med nio lägenheter. De två andra längorna är i tre plan med sammanlagt tolv lägenheter. Samtliga är bostadsrätter i en och samma förening, BRF Grönskan

Extra krut har lagts på både på arkitektur och på utemiljön. Kvarteret i sin helhet får en gedigen, hållbar och robust design. Radhusen med en ljus, murad fasad medan flerbostadshusen kläs i trä och cembritskivor i en mörkare ton.

– Det kommer att bli jättefint. Det gäller verkligen också kvarterets gemensamma innergård, som får många inbjudande ytor för lek och samvaro för både barn och vuxna, säger Eva Dahlgren.

Hon betonar att ambitionen är att skapa en miljö som främjar gemenskap. Inte bara med grillmöjligheter och ett orangeri, utan som också inspirerar de boende till att leva mer hållbart genom att dela på resurser. Till exempel på redskap för odling och verktyg för att fixa cykeln.

Som i alla OBOS projekt finns även i BRF Grönskan ett stort miljöfokus, en vilja att bidra till att de boende ska kunna leva och bo så miljösmart och energieffektivt som möjligt. Husens stomme är därför alltid i trä, ett förnybart byggmaterial som lagrar koldioxid under hela sin livstid och som i sig kräver väldigt lite energi.

– Det här kommer att bli ett fantastiskt fint kvarter med modern utformning och med mänskliga mått. Här vill man inte bara bo utan även umgås, träffas och trivas tillsammans med sina grannar, vänner och bekanta.

Just nu pågår projektering. Försäljning påbörjas efter årsskiftet med planerad byggstart i oktober.

Fakta OBOS Sverige

• Är en av Sveriges ledande bostadsutvecklare med cirka 1 000 medarbetare och över 150 000 sålda bostäder sedan starten 1927. 
• Ingår i norska OBOS, en medlemsägd organisation med säte i Oslo.
• Verkar i Sverige genom de egna varumärkena OBOS, Myresjöhus, SmålandsVillan och systerbolaget OBOS Kärnhem.
• Har i sina projekt även samhällsfastigheter för vård och omsorg, skolor och förskolor samt kommersiella byggnader.