Tång blir tillgång – Trelleborg testar framtidens lösningar för renare stränder

Kan tång som sköljs upp på stränderna bli en värdefull resurs istället för ett avfallsproblem? I ett nytt pilotprojekt samarbetar Trelleborgs kommun med näringslivet för att hitta framtidens lösningar – med siktet inställt på hållbar tånghantering längs hela kommunens kustlinje.

tång
Som del i ett pilotprojekt för att rena tång från tungmetaller och undersöka möjligheterna att återanvända tången som gödning i jordbruket, kommer Trelleborgs kommun i samarbete med saneringsföretaget MS Syd att genomföra uppsamling av ilandfluten tång på strandremsan nedanför Strandridaregatan i Trelleborg.

En del av kuststräckan där den blivande Västra Sjöstaden i Trelleborg ska byggas fylls just nu av aktivitet. Vid Strandridaregatan väster om Trelleborgs hamn samlas stora mängder tång upp från stranden i ett pilotprojekt där Trelleborgs kommun och saneringsföretaget MS Syd AB tillsammans utforskar en metod för att rena tången från tungmetaller och ge den nytt liv som näringsresurs.

Näringsresurs ger renare havsmiljö

– Kommunen ser positivt på att kunna bidra till att utveckla ett sätt att kunna separera tungmetaller från tången så att tången kan användas som en resurs samtidigt som vi får en renare havsmiljö, säger Kristoffer Tonning, stadsmiljöchef i Trelleborgs kommun.

Att återbruka tång är ingen ny idé. Historiskt har tången haft en självklar plats i form av naturligt gödningsmedel inom jordbruket, men ökande föroreningsproblem har satt stopp för användningen. Om trelleborgsprojektet motsvarar de högt ställda förväntningarna innebär det ett steg mot att minska beroendet av konstgödsel och samtidigt minska övergödning och spridning av tungmetaller i Östersjön.

Utvecklar Trelleborgs badstränder

Projektet vid Strandridaregatan genomförs på en yta utanför strandskyddat område och är tänkt som ett första steg mot bredare användning. Ett intressant perspektiv är om och hur metoden i framtiden skulle kunna tillämpas på kommunens milslånga badstränder.

– Nu tar vi tång vid Strandridaregatan särskilt för den här piloten. Meningen är sen att vi ska kunna ta den tång vi samlar upp på badstränderna, vilket vi kommer att göra successivt när badsäsongen kommer, säger Kristoffer Tonning.

Hållbart kustsamhälle genom smart återanvändning

Förutom miljövinsterna öppnar detta upp för renare och mer attraktiva stränder för både besökare och närboende – med mindre lukt, färre flugor och en strandmiljö att trivas i.

Trelleborg kan på så sätt ta ett viktigt steg i riktning inte bara mot ett mer hållbart kustsamhälle, utan ett samhälle där smart återanvändning går hand i hand med ett attraktivt bad- och strandliv.