Det viktigaste är vad vi möjliggör – Catrin Lif om visionen för Västra Sjöstaden
Catrin Lif är tillförordnad stadsarkitekt i Trelleborgs kommun och en av nyckelpersonerna bakom planerna för Västra Sjöstaden – den första delen av kommunens omfattande stadsutvecklingsprojekt Kuststad Trelleborg.
I intervjuserien ”Så ser vi på den växande staden” berättar hon om visionen, de bärande principerna och varför havet spelar en huvudroll.

När Catrin Lif pratar om Västra Sjöstaden är det med både teknisk precision och passion för platsens unika förutsättningar. Här, i ett tidigare verksamhetsområde vid havet, planeras en helt ny stadsdel med omkring 1 800 bostäder, mobilitetshus, torg, två förskolor och vårdboende. Men för Catrin handlar det inte bara om funktioner på en ritning.
– Det allra viktigaste är vad vi möjliggör, säger hon. Vi skapar förutsättningar för liv – för människor att vistas, mötas och röra sig i den här miljön på ett helt annat sätt än tidigare.

En stadsdel med havet som själ
En av de bärande idéerna bakom Västra Sjöstaden är kopplingen till havet. Trots att Trelleborg ligger vid kusten har tillgängligheten till havet varit begränsad. Det vill vi ändra på.
– Vi vill att fler ska kunna uppleva närheten till havet. Därför har vi planerat för gågator närmast strandlinjen och ställer krav på verksamheter i bottenplan vid strategiska lägen, så att platserna blir tillgängliga även för dem som inte bor här, förklarar Catrin.
Variation som skapar trygghet och nyfikenhet
I arbetet med planprogrammet har kommunen, tillsammans med arkitekter och exploatörer, tagit fram principer för både stadsstruktur och gestaltning. En viktig sådan är variation – i gatunät, byggnadshöjder och material.
– Genom att bryta gators riktning och variera bredden skapar vi mer levande och intressanta stadsrum. Det saktar också ner både vindar och fordon, vilket gör det tryggare och trevligare för barn och gångtrafikanter.
Särskild hänsyn har tagits till barnfamiljer, med bilfria innergårdar och tvärgränder där barn säkert ska kunna röra sig mellan förskola, bostad och strand.

Fokus på de gemensamma rummen
Även om en stor del av området kommer att bestå av privata bostäder är det de gemensamma ytorna som står i centrum för Catrins vision.
– De viktigaste platserna är de mellan byggnaderna: gatorna, torgen, strandpromenaden och naturområdena. Det är där livet händer, och det är därför vi har tagit fram både kvalitets- och gestaltningsprogram för att hålla i våra ambitioner hela vägen.

En plats för Trelleborgarna – och världen
Att Västra Sjöstaden utvecklas i ett sammanhang där färjor och logistik ger Trelleborg en internationell närvaro, är något som också påverkat planeringen.
– Verksamheter i bottenplan är inte bara till för de som bor här. Det ska också vara en plats för besökare – från andra delar av Trelleborg, från Sverige och från Europa. Vi vill tillgängliggöra platsen för fler, inte stänga den.
För Catrin är Västra Sjöstaden mer än ett stadsutvecklingsprojekt. Det är ett uttryck för vad en stad kan vara när man sätter människan i centrum.
– Det här är ett stort projekt, och det är just storleken som gör det så spännande. Vi får rita hela kvarter och stadsdelar i ett svep – och vi får chansen att göra det riktigt bra.